Glutenfri pizza – underbart god!
Ofta förknippar man pizza med att det är onyttigt och något som man unnar sig någon gång ibland och när man har ätit upp så får man kanske dåligt samvete. Denna fantastiska pizza har en matig botten med krispiga kanter. Man känner sig fräsch och behagligt mätt efteråt och behöver absolut inte ha dåligt samvete.
Njut av denna underbara pizza och känn dig nyttig!
INGREDIENSER TILL PIZZABOTTEN: 2 ugnsplåtar
500 g bovetemjöl + extra vid utbakning
1 tsk himalayasalt
3 tsk ekologiskt bakpulver
1/2 dl olivolja
1 msk fiberhusk
4 – 4 1/2 dl valfri vegetabilisk mjölk
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 225 grader (något mindre gradantal vid varmluftsugn).
2. Blanda de torra ingredienserna med varandra
3. Tillsätt olja under omrörning och sedan mjölken – lite i taget
4. Låt svälla i 10 min så fiberhusken gör sin verkan. Degen blir kletigare än vanlig deg.
5. Börja med tomatsåsen och toppingen under tiden degen sväller. (Recept på tomatsås och topping finns längre ner på sidan).
6. Baka ut degen tillsammans med bovetemjöl och kavla ut halva degen på en plåt med bakplåtspapper.
7. Sätt in en plåt i taget (om du inte har varmluftsugn) tills det har fått lagom med färg.
8. Fortsätt med toppingen under tiden pizzabottnarna är i ugnen.
9. Ta ut bottnarna och bred på en jämnt lager med tomatsås och fördela toppingen på pizzorna. Smula sist över fetaost.
10. Grädda i ugnen tills champimjonerna har blivit mjuka och fetaosten har fått lite färg, ca 15 min.
11. Servera ihop med en underbar sallad av mycket bladgrönsaker och hemmagjord kebabsås (recept längre ner).
Tomatsås:
2 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré (kan uteslutas)
1 vitlök
1 msk basilika eller oregano
1/2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR: Koka ihop ingredienserna. Låt sjuda i 5-10 min innan du breder ut ett jämnt lager över pizzabottnarna.
TOPPINGFÖRSLAG:
Ena plåten:
700 gram nötfärs
2-3 msk tomatpure
2 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
7 färska champinjoner
1 röd paprika
150 g fetaost av get/får
GÖR SÅ HÄR:
1. Stek upp nötfärsen i en klick kokosfett alt. olivolja tills den har blivit genomstekt.
2. Tillsätt tomatpurén och salta och peppra.
3. Skiva upp champinjonerna och paprikan i skivor.
Andra plåten:
400 g skivad kalkonpålägg
7 färska champinjoner
1 gul paprika
150 g fetaost av get/får
GÖR SÅ HÄR:
1. Skiva upp kalkonen i strimlor och grönsakerna i skivor
KEBABSÅS: Är du extremt känslig mot gluten råder jag dig att byta ut havreprodukterna till ex ekologisk majonäs.
2 dl havre creme fraiche
1 dl havregrädde
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk kebabkrydda
1 tsk ekologisk grillkrydda
1/2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Recept inspirerat från: http://liveitloveit.shapemeup.se/2013/11/04/glutenfri-bovetepizza/
Lämna ett svar