Glutenfria kanelbullar med dadelkräm!
Älskar du kanelbullar så tycker jag verkligen du ska prova dessa fantastiska bullar med ljuvlig dadelkräm, toppad med hackad mandel. De är så himla goda så det knappt går att sluta äta.
De är självklart utan gluten, mjölkprodukter och raffinerat socker, samt utan jäst.
Prova receptet redan idag och ta en fika ihop med en kopp rött te i eftermiddag och njut!
INGREDIENSER: ca 16 st
5 msk smält kokosolja
0.5 dl vegetabilisk mjölk alt. osötad mandelmjölk
2 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
2 tsk kardemumma
2 tsk ekologisk kanel
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 tsk ekologiskt bakpulver
3 msk fiberhusk
0,5 dl kokossocker
2 ägg + 1 extra vid pensling
4 äggvitor
1/4 dl mandel ev. sesamfrön för nötfri variant
DADELKRÄM:
25 kärnfria dadlar (ca 240 gram)
4 msk smält kokosolja
1 tsk ekologisk kanel
1 tsk kardemumma
3 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop den smälta kokosoljan med havremjölken, kanel, kardemumma, kokossocker och vaniljpulvret i en skål.
2. Vispa äggen plus äggvitorna fluffigt och tillsätt mjölkblandningen.
3. Rör ihop resten av de torra ingredienserna och vispa ner i äggblandningen och låt stå i 10 min.
5. Häll ner alla ingredienserna till dadelkrämen i en mixer förutom vattnet. Vänta med att mixa.
6. Kavla ut bulldegen mellan två bakplåtspapper till en rektangel som är lika stor som bakplåtspapperna.
7. Mixa ingredienserna till dadelkrämen tills dadlarna är ordentligt söndermixade. Tillsätt vattnet och mixa tills det har blivit en slät och fin kräm.
8. Bred på ett jämnt lager med dadelkrämen över hela bulldegen. Rulla ihop degen på långsidan med hjälp av bakplåtspappret.
9. Skär ca 16 st lika stora bitar av rullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
10. Vispa ett ägg och pensla på bullarna. Strö sedan över hackad mandel eller sesamfrö (för nötfri variant).
11. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna och njut av en underbar fika!
Lämna ett svar