Raw food tårta – Nyårstårta!
God fortsättning alla underbara människor! Hoppas ni hade en mysig och trevlig nyårsfirande igår! Jag firade det nya året med min sambos familj och det var jättemysigt och roligt! Vi spelade roliga spel och åt god mat, helt perfekt!
Som ni vet stod jag för efterrätten och jag gjorde den Raw food tårtan som jag tipsade om i veckan men med lite ändringar i receptet. Tårtan var mäktig men väldigt god. Som översta chokladlagret smälte jag vanlig ekologisk mörk choklad och det gjorde att det blev svårt att skära bitar ur tårtan eftersom chokladen stelnar och blir hård men det var väldigt gott ändå! Om man gör en egen choklad så tror jag det blir enklare att skära upp tårtbitar!
Fyllningarna i min tårta kan man även göra glass på, underbart goda! Läs längre ner för att se hur man gör!
INGREDIENSER: 12-15 bitar
Botten:
2 dl mandlar
2 dl kokosflingor
22 st dadlar (utan kärna)
2 msk kakao
Vaniljfyllning:
5 dl blötlagda cashewnötter (minst 6 h)
4 dl kokosgrädde (feta lagret)
20 dadlar
1,5 tsk äkta vaniljpulver
Chokladfyllning:
5 dl blötlagda cashewnötter (minst 6 h)
4 dl kokosgrädde (feta lagret)
20 dadlar
4 msk kakao
1,5 tsk äkta vaniljpulver
Chokladöverdrag:
2 dl kokosfett (med eller utan smak)
0,75 dl rismalt/agavesirap
5 msk kakao
1 krm vaniljpulver
Alt. 200 gram ekologisk mörk choklad
Topping:
Färska hallon och blåbär
Riven mörk choklad
GÖR SÅ HÄR:
1. Blötlägg cashewnötterna i vatten, minst 6 h i kylskåpet (under natten).
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 24 cm i diameter.
3. Botten: Mixa mandlar och kokos i en matberedare tills mandlarna är i mindre bitar. Tillsätt dadlar och mixa tills dadlarna har blivit i små bitar. Sen tillsätter du kakao och mixar tills allt har blandats väl.
4. Tryck ut degen jämt och kompakt i springformen, ställ den i frysen.
5. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj igenom cashewnötterna.
6. Börja med vaniljfyllningen och mixa 5 dl cashewnötter i en matberedare till ett finfördelat mjöl. Lägg i dadlarna och mixa tills de har blivit söndermixade. Lägg i kokosgrädden och vaniljpulvret och mixa till en fin smet.
Glass: Om du vill ha vaniljglass kan du hälla upp denna smeten i glassformar och ställa i frysen i 6 h.
7. Häll vaniljfyllningen på tårtbotten och ställ tillbaka i frysen i 45 min tills fyllningen har stelnat.
8. Gör på samma vis som vaniljfyllningen när du ska göra chokladfyllningen men tillsätt kakao ihop med kokosgrädden och vaniljpulvret.
Glass: Om du vill ha chokladglass kan du hälla upp denna smeten i glassformar och ställa i frysen i 6 h.
9. Häll på chokladfyllningen när vaniljfyllningen har stelnat och ställ tillbaka i frysen i 4 h.
10. Ta ut tårtan ut springformen och ta bort bakplåtspapperet. Placera tårtan på serveringsfatet.
11. Chokladöverdraget: Antingen smälter du mörk choklad i ett vattenbad och häller på tårtan. Eller så gör du en egen choklad och smälter kokosfett i en kastrull och häller i resterande ingredienser och blandar ihop väl. Häller chokladen över tårtan och garnera med färska bär och riven mörk choklad.
12. Låt tårtan stå i kylen i i några timmar innan servering. Tårtan klarar sig i kylen upp till 4 dagar.
Lämna ett svar