Surdegslimpa – glutenfri!
Idag är det surdegsdagen och min surdegslimpa gräddas nu i ugnen och jag längtar tills jag får sätta tänderna i en brödskiva för den ser jättegod ut med en knaprig yta.
Några fördelar med att äta surdegsbröd istället för vanligt bröd är:
– Surdeg är mer lättsmält än vanligt bröd och mycket bättre för magen
– Surdeg är ett fermenterad livsmedel som ger oss nyttiga bakterier som annars är svåra att få i sig från “vanlig husmanskost”
– Surdegsbakat bröd hjälper kroppen att ta upp mer näringsämnen eftersom bakteriebalansen balanseras
INGREDIENSER:
0,5 dl surdegsgrund (Recept här, klick)
6,5 dl vatten
4 dl bovetemjöl (ev mer)
1,75 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
2 msk rismalt alt. honung
1,5 tsk himalaya salt
Ekologiskt kokosfett (Smörja limpformen)
TOPPING:
-Kokosfett (som smör)
– Salladsblad
– Vegetabilisk ost (Violife eller astid och aporna ”jeezly original”)
– Körsbärstomater
-Örtsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Om du vill ”snabbjäsa” degen på ca 3-5 timmar, använder du vatten som är 37 °C. Annars kan du med fördel använda lite svalare vatten men inte helt kallt.
- Blanda surdegsgrund, vatten och honung väl till en degvätska.
- Mät upp och blanda samman alla torra ingredienser för sig.
- Tillsätt mjölblandngen till degvätskan och blanda väl. (konsistensen ska vara någonstans mellan smet och deg (klibbig smet/lös deg). Tillsätt mer bovetemjöl om degen blir för lös.
- Smörj en större limpform (1,5 liter) med kokosfett och häll i/skrapa i smeten/degen. Mjöla gärna ytan. Täck med plastfolie om du vill att det ska gå snabbare, annars med bakduk.
- Låt jäsa i allt mellan 4-12 timmar beroende på temperatur på vattnet och i rummet. Vill du att det ska gå fortare, ställ limpformen nära spisen eller ovanpå köksfläkten.
- Värm ugnen till 250°C.
- Grädda i 25 minuter, sänk sedan värmen till 200°C och fortsätt grädda i ytterligare 35 minuter. Ta ner en sticka/kniv i limpan och kolla så den inte är kletig inuti.
- Ta ur limpan ur formen och låt svalna på galler. OBS! brödet måste svalna helt innan man skär i det.
Lämna ett svar