Kanelbullar utan jäst, gluten, mjölkprodukter & raffinerat socker!
Förra helgen var det fösta gången jag gjorde mina favorit kanelbullar sen vi flyttade till Åmål i vår nya lägenhet! Det är dock inte första gången jag lägger upp dem på bloggen men de är så himla goda så jag vill inte att de ska bli bortglömda 😀
De är perfekta att frysa ner och ta upp när man ska bjuda på fika – nyttigt alternativ och kopiöst gott. Kanelbullarna innehåller inget jäst och blir därför inte lika fluffiga som vanliga kanelbullar men de är lika goda för de, om inte godare för de har en ljuvlig dadelkräm i sig <3
Som sagt, dessa kanelbullar med dadelkräm är en fin vän för magen eftersom de inte innehåller varken jäst, gluten, mjölkprodukter eller raffinerat socker 😀
INGREDIENSER: ca 16 st
5 msk smält kokosolja
0.5 dl vegetabilisk mjölk alt. osötad mandelmjölk
2 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
2 tsk kardemumma
2 tsk ekologisk kanel
0,5 tsk ekologiskt äkta vaniljpulver
2 tsk ekologiskt bakpulver
3 msk fiberhusk
0,5 dl kokossocker
2 ägg + 1 extra vid pensling
4 äggvitor
1/4 dl mandel ev. sesamfrön för nötfri variant
DADELKRÄM:
25 kärnfria dadlar (ca 240 gram)
4 msk smält kokosolja
1 tsk ekologisk kanel
1 tsk kardemumma
3 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop den smälta kokosoljan med havremjölken, kanel, kardemumma, kokossocker och vaniljpulvret i en skål.
2. Vispa äggen plus äggvitorna fluffigt och tillsätt mjölkblandningen.
3. Rör ihop resten av de torra ingredienserna och vispa ner i äggblandningen och låt stå i 10 min.
5. Häll ner alla ingredienserna till dadelkrämen i en mixer förutom vattnet. Vänta med att mixa.
6. Kavla ut bulldegen mellan två bakplåtspapper till en rektangel som är lika stor som bakplåtspapperet. Ta försiktigt bort översta bakplåtspapperet. Om det inte lossnat lätt från degen så skrapa successivt ner degen från bakplåtspapperet.
7. Mixa ingredienserna till dadelkrämen tills dadlarna är ordentligt söndermixade. Tillsätt vattnet och mixa tills det har blivit en slät och fin kräm.
8. Bred på ett jämnt lager med dadelkrämen över hela bulldegen. Rulla ihop degen på långsidan med hjälp av bakplåtspapperet. Kan behövas skrapa av degen successivt under tiden som du rullar.
9. Skär ca 16 st lika stora bitar av rullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
10. Vispa ett ägg och pensla på bullarna. Strö sedan över hackad mandel eller sesamfrö (för nötfri variant).
11. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna och njut av en underbar fika!
Lämna ett svar