Semla – Glutenfri!
Till veckan är det fettisdagen och jag har 2 olika recept på semlor som är utan gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker, SÅ GOTT!
Båda recepten är väldigt goda men personligen tyckte jag mest om det första receptet för den är mer luftig och mer lik en vanlig semla och har en supergod fyllning istället för mandelmassa.
Prova att baka egna nyttiga semlor istället för att ha dåligt samvete för du har ätit en vanlig semla! Ta steget till en hälsosammare livsstil!
Semla – 4 st
3 st ägg
2 msk rismalt el Agavesirap/honung
1 dl vatten
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Fyllning (istället för mandelmassa)
4 st dadlar
1 msk kokosgrädde
1 tsk rismalt/agavesirap/honung
Grädde:
2 dl kokosgrädde (vara kyld)
1 krm äkta vaniljpulver
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och rismalt poröst. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en deg (kan bli lite lös men den drar till sig). Låt stå ca 10 min så fiberhusken gör sin verkan.
Forma 4 st bullar med blöta händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i muffinsformar.
Grädda i 20 min eller tills bullarna har fått en fin färg. Låt svalna!
När bullarna har svalat skär av toppen och gröp sedan rejält ur bullen. Mixa det som gröptes ur med dadlar, kokosgrädde och sötning. Lägg tillbaka fyllningen in bullarna.
Vispa kokosgrädde (det tjocka lagret) med äkta vaniljpulver och lägg grädden på bullarna. Lägg på hatten och njut av din goda semla!
(Detta receptet har jag fått inspiration av halsasomlivsstil.com)
MINISEMLA
INGREDIENSER: 4 st
1 1/2 msk Fullkornsrismjöl
1 1/2 msk Majsmjöl
1 1/2 deciliter Mandelmjöl
1/2 tsk Bakpulver
1 krm Himalaya salt
1 krm äkta vaniljpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 dl kokossocker
1 Ägg
50 g kokosolja (smält kokosfett)
1 msk vegetabilisk mjölk
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda samman mjölsorterna, bakpulvret, Himalayasaltet, vaniljpulvret och kardemumman i en skål.
2. Smält kokosfettet på svag värme. Vispa samman ägg och kokossocker och häll i skålen med de torra ingredienserna. Häll sedan i kokosoljan och mjölken.
3. Blanda noga och dela sedan ut smeten i fyra stycken muffinsformar.
4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Låt dem sedan svalna helt innan du avlägsnar formarna. Gör mandelmassan och kokosgrädden under tiden!
MANDELMASSAN:
Blande lite mandelmjöl med lite kokossocker och en liten skvätt vegetabilisk mjölk till önskad sötma och konsistens.
KOKOSGRÄDDE:
Vispa fet kokosgrädde (det fasta lagret) med lite rismalt/agavesirap, lite pressad citronsaft, och äkta vaniljpulver till önskad sötma och smak. Ställ in kokosgrädden i kylen om du vill att den ska bli hårdare innan servering.
(Karinevelina.se har gett mig inspiration till detta recept)
Lämna ett svar